Impletiturile traditionale

În comuna Marginea, acest meşteşug datează din timpuri străvechi, iar o mare parte din locuitori au lucrat în secţiile de împletituri, asigurându-şi venitul din această meserie. Meşteşugarul pe măsură ce realizează aceste împletituri şi,  dezvăluie secrete numai de el ştiute privitoare la cheia succesului său. Astfel, materia primă se procură din plantaţii de răchită şi că majoritatea produselor lucrate erau şi încă sunt (câteva din ele) destinate exportului în ţări ca: Germania, Franţa, Marea Britanie, Olanda.

În poveștile sale, arta se îmbină cu istoria, amintirile sale cu cele ale strămoșilor iar baladele și doinele cu zâmbetul hâtru al celui care le știe pe toate.

,,Frunză verde de mohor

Îmi trec viaţa tot cu dor.

Mă sfârşesc amar de jale

Pentru mândra de la vale.

Pentru floarea mea din glastră

Pentru vocea ei măiastră.

Îmi topesc în suflet jalea

Nimeni nu îmi ţine calea.

Alerg mândro către tine

Să ne fie nouă bine.

Din fântâna tinereţii

Să bem apa frumuseţii.”

 

 

Leagăn străvechi de istorie şi de cultură românească, zona Bucovinei este totodată păstrătoarea unor nesecate comori de frumuseţi durate cu sensibilitate şi cu măiestrie de cei care au trăit şi trăiesc pe aceste meleaguri. Oamenii acestor ţinuturi şi-au hrănit sufletul la izvoarele de frumos ale naturii şi ale vieţii, creând obiceiuri şi datini ce au înfruntat veacuri, ajungând până în zilele noastre.

Comuna Marginea, al cărei nume este un simbol al veghii permanente pentru apărarea destinelor ţării, este cunoscută ca fiind o bogată „vatră folclorică”. Aşezare mare şi frumoasă, cu oameni gospodari, pricepuţi la muncă şi la joc , dar care nu uită niciodată trecutul.stock pairsindependent escortукладка паркета цена за работуapplication manager softwareсовет юриста онлайн бесплатномолодежь церкви возрождение

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *