Ceramica de Marginea in fata turistului

Olăritul, în Marginea, a apărut cam în jurul anilor 1.500 (deşi arheologii au descoperit bucăţi de ceramică – cioburi – datând din neolitic), ca o necesitate a oamenilor de a stoca alimentele în vase. Apoi, acest meşteşug oferea şi posibilitatea obţinerii unor câştiguri financiare importante, ceramica din lut ars având o mare căutare în zonă. La doar 10 kilometri de Marginea se afla oraşul Rădăuţi, centru episcopal, apoi – tot în vecinătate – erau mânăstirile Suceviţa (5 kilometri distanţă) şi Putna (25 kilometri distanţă), ambele cu obşti importante de monahi, unde era trebuinţă de multe vase.

Prin amplasarea sa geografică, Marginea era înconjurată de păduri, o traversa pârâul Suceviţa, iar solul ei argilos constituia cel de al treilea element al „triunghiului magic”: lut, apă, foc, fără de care nu poate exista olăritul şi nici produsul finit: ceramica.

Fiind aşezată la răspântie de drumuri, cu vecini care aveau trebuinţă de oalele şi străchinile sale, localitatea Marginea şi locuitorii ei, mărginenii, au prosperat, şi atunci când ţineau de Moldova, dar şi în perioada Marelui Ducat al Bucovinei; meşteşugul lor s-a rafinat şi „distilat” în timp, iar faptul că produceau o ceramică unică în lume, ceramica neagră, le-a permis să „investigheze” mai mult abordările artistice, decât cele de utilitate a produsului.

Ceramică se făcea în multe zone din Bucovina, la Rădăuţi existând chiar un puternic centru de olari, dar Marginea a câştigat orice confruntare cu concurenţa, modelele ei fiind de o expresivitate rară şi o frumuseţe pură, meşterii de aici dovedind rafinament în conceperea formelor şi ornamentelor.

Pornind de la ceramica de necesitate în gospodărie (este imposibil să-ţi imaginezi cămara şi bucătăria, de acum, nu mai mult de o sută de ani, fără vase din ceramică), care a impulsionat, fără doar şi poate, dezvoltarea societăţii, la Marginea a prosperat ceramica artistică, sau de „lux”, cum o consideră unii, cu vase transformate în bibelouri.

Dar, indiferent de utilitate, olarii din Marginea au ştiut să păstreze, câteva veacuri bune, secretul meşteşugului lor, l-au extins şi adaptat la fiecare etapă a istoriei, iar ca supremă dăruire, şi-au frământat viaţa împreună cu lutul şi le-au purificat într-un singur foc: al iubirii de libertate, fiindcă niciodată nu au fost liberi şi stăpâni pe soarta lor. Considerându-i pe olari „rebeli” şi liberi cugetători, ceea ce nu era departe de adevăr, comuniştii le-au interzis mărginenilor să practice meşteşugul care i-a consacrat, olăritul, iar mai apoi, când au realizat că această măsură s-ar putea întoarce împotriva lor, i-a adunat într-o cooperativă meşteşugărească, unde se produceau diverse vase din ceramică neagră. Cu limitele tipice epocii, ceramica neagră de Marginea a reuşit să-şi ducă mesajul peste fruntariile ţării, iar noua eră, postcomunistă, i-a oferit libertăţile de care ducea lipsă, deşi artizanatul şi ceramica zilelor noastre nu mai constituie o atracţie chiar atât de mare pentru turistul pornit să colinde  peste mări şi ţări.

Ceramica de Marginea s-a „născut” între legende şi mituri, s-a „hrănit” din ele, şi la rândul ei a generat legende şi mituri, pentru ca alte generaţii de olari să se inspire din ele şi astfel să se închidă cercul look these up. Natura înconjurătoare trăieşte pe vasele de ceramică neagră, poveştile de dragoste şi trădare sunt ferecare în ulcele, aproape că nu există rostire, în cuvânt sau simţământ, care să nu aibă echivalent, la Marginea, într-un vas de ceramică. Iată, de ce este important să vizitaţi această localitate!

Iată, de ce trebuie cunoscută ceramica de Marginea!автопокрышки купитьsolutions development life cyclepr кампания этоboulder seomalaysia escort serviceno1options

4 thoughts on “Ceramica de Marginea in fata turistului

 1. Buna ziua,

  Ceramica e superba si motivele la fel.
  Se poate sa-mi trimiteti un catalog de prturi daca aveti? Ma intereseaza in special ghivece, cu precadere cele mari. In principiu si daca aveti preturi de en gros, nu doar bucata cu bucata.

  Multumesc mult!
  Gabi

  • Buna ziua,
   Acest site nu este unul de vanzare a acestor minunate opere de arta ci de popularizare a acestui mestesug si a acestei zone minunate.
   Va recomandam sa faceti o vizita in comuna si sa discutati direct cu producatorii. E bine sa stiti ca in afara de principalul producator de ceramica, pe care il gasiti usor, mai exista si altii care au preturi ceva mai mici si cu care ati putea stabili eventuale parteneriate.

  • Da, se comericializeaza inclusiv in Bucuresti. Sunt multi mesteri olari care au desfacerea asigurata pe tot cuprinsul tarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *