De vorba cu marginenii

Mergând prin comuna Marginea, am întâlnit gospodari ce trăiesc şi se bucură de viaţa lor mândră de bucovineni strattera capsule 40 mg. Comorile artistice expuse la loc de cinste prin case si prin atelierele lor vorbesc de la sine despre o cultura bogata ce te invita sa o descoperi. Am inceput sa punem intrebari unor gospodari din ast pentru a afla mai multe despre viata lor si problemele obștii din care fac parte. Ei ne-au răspuns la câteva întrebări cu mare amabilitate.

Reporter: Cum apreciați schimbările care au loc în comuna dumneavoastră după mai mult de 20 de ani de la Revoluție?

Gospodar: Bucovina este cunoscută ca una dintre cele mai frumoase și mai ospitaliere regiuni ale țării. Pentru Bucovina, comuna Marginea reprezintă un punct negru pe hartă, un punct plin cu lut, apă și păduri. Nu trebuie să vă gândiți la punctul negru ca la ceva rău. Dimpotrivă, negrul este dat de ceramica noastră unică în Europa – ceramica neagră de Marginea. În 20 de ani mărginenii au reușit să dovedească tuturor că sunt oameni gospodari, cu frica lui Dumnezeu care s-au adaptat de minune la societatea modernă de după Revoluție.

Rep.: Știm că aveți mulți mărgineni peste hotare. Ce ne puteți spune despre acest aspect.

Gospodar: Este corectă observația dumneavoastră. Foarte mulți dintre consătenii mei au plecat în vest, cu Italia ca primă opțiune, dar îi putem găsi răspândiți din sudul Spaniei până în țările nordice inclusiv în Marea Britanie sau Statele Unite. Cel mai important lucru este că ei nu și-au uitat rădăcinile, neamul, comuna sau familia. An de an revin cu drag la noi, cei mai mulți dintre ei nu și-au vândut nimic din ce aveau înainte de a pleca, casele, pământurile sau chiar vitele din bătătură au rămas în continuare ale lor.

Majoritatea trimit regulat bani rudelor apropiate, dar şi mai mulţi îşi reconstruiesc şi îşi modernizează casele aducându-le la standarde occidentale. Evident, această tendință arată extrem de limpede faptul că ei doresc ca după o perioadă, mai scurtă sau mai lungă să revină în satul natal. Chiar dacă numărul de afaceri pornite cu banii câștigați în străinătate este încă redus, mă gândesc că cel mai probabil acest lucru se datorează dificultății de a administra o afacere de la distanță. Acest lucru se va schimba în momentul în care din ce în ce mai mulți mărgineni se vor întoarce definitiv acasă.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre oamenii care conduc comuna?

Gospodar: Este relativ dificil pentru noi, greutatea vine în primul rând din responsabilitatea pe care o implică deciziile care se iau zilnic şi care afectează viaţa şi bunăstarea oamenilor, mai ales într-o comună plină de oameni mândri, care știu ce vor și știu ce pot. Nu doresc să ne lăudăm cu proiectele pe care le-am finalizat sau cu cele pe care vor fi finalizate în viitorul apropiat. Îmi place să consider că fruntaşii comunei sunt servitori ai intereselor oamenilor din Marginea. Din tot sufletul meu le doresc numai gânduri de bine consătenilor mei. În fiecare dimineață, când mă trezesc, stau câteva minute să mă gândesc la noi posibilități de a le face viața mai ușoară mărginenilor. Decizii simple pot avea un impact mare asupra locuitorilor.

Rep.: Puteți să ne dați câteva exemple?

Gospodar: Pot să vă dau sute de exemple, dar nu sunt relevante. Pot să vă spun că prioritatea noastră maximă o reprezită în momentul de față atragerea de cât mai multe fonduri europene. Dar, nu putem să uităm nici îmbunătățirea raporturilor care există între diferitele autorități. S-a refăcut și modernizat parcul din centrul comunei, le-am adus un pios omagiu eroilor mărgineni ce au pierit în cele două războaie mondiale prin refacerea monumentelor. Oricum, sunt atât de variate necesitățile oamenilor încât avem toată ziua ce face. Gândiți-vă că pentru un bătrân o trecere de pietoni plasată natural îl ajută mai mult decât ne putem închipui.самыйmalaysian bbwlila turkey escortсемейный юристадвокаты киеваno1options broker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *